Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Παιδί και σκύλος 10 λόγοι για να μεγαλώσουν μαζί!!!!!!!!!


 Όλα σχεδόν τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία ζητούν από τους γονείς τους ένα σκυλάκι στο σπίτι. Οι περισσότεροι Έλληνες γονείς αφού αρνηθούν αρχικά αρκετές φορές θα μεταθέσουν την ανάγκη αυτήν των παιδιών για αργότερα όταν θα μεγαλώσουν, χαρακτηριστικά η απάντηση είναι: είσαι μικρός/η ακόμη, όταν θα μεγαλώσεις τότε ίσως το σκεφτούμε!!!! Η πίεση όμως των παιδιών είναι μεγάλη, από βρέφη ακόμη αν δουν σκυλιά στον δρόμο αλλάζει όλη τους η έκφρασ , οπότε οι γονείς αρχίζουν τις συμβιβαστικές λύσεις, οι οποίες είναι ναι μεν ένα ζωάκι αλλά όχι σκυλί π.χ. χελωνάκι ή πουλάκι ή τέλος τέλος ένα ινδικό χοιρίδιο.

 Είναι πολύ δύσκολή απόφαση για μια οικογένεια να υιοθετήσει ένα σκύλο ιδιαίτερα α) αν ζεις σε διαμέρισμα  β) έχεις πάνω από ένα παιδάκι  και γ) εργάζονται και οι δύο γονείς. Παρόλες τις δυσκολίες όμως ένα παιδί πρέπει να έρχεται σε πολύ συχνή επαφή με ένα σκυλί π.χ. που βρίσκεται στην αυλή μας ή στην αυλή ενός εξοχικού ή στους παππούδες και τις γιαγιάδες ή σε φιλικό σπίτι. 



  Πάμε να δούμε τους παρακάτω δέκα βασικούς λόγους καθώς και μια έρευνα που έγινε από ένα Πανεπιστημιακό νοσοκομείο στην Φιλανδία.

1) Φυσικοί δάσκαλοι για όλους τους ανθρώπους, ιδιαιτέρως για τα παιδιά, τα κατοικίδια διδάσκουν την πίστη, τη φιλία, την αγάπη που δεν ζητά ανταλλάγματα και τη συμπόνια, ό,τι ακριβώς χρειάζεται ένα παιδί για να αναπτυχθεί σωστά.


2) Τα παιδιά που ζουν με σκύλο ή γάτα αναπτύσσονται σφαιρικά. Ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους συνομήλικους τους, διαθέτουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και είναι πολύ πιο κοινωνικά και δημοφιλή.

3) Ένας τετράποδος φίλος τα κάνει από νωρίς υπεύθυνα άτομα. Τους δίνει ένα καθημερινό μάθημα στοργής και παράλληλα επιβίωσης.

4) Λιγότερο επιθετικά συγκριτικά με τα υπόλοιπα, τα παιδιά αυτά μαθαίνουν από μόνα τους να μοιράζονται συναισθήματα και υλικά αγαθά. Το επιθυμούν τα ίδια.

5) Επικοινωνώντας με τα κατοικίδια γίνονται καλοί γνώστες της… γλώσσας του σώματος και είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται πολλά περισσότερα από όσα συμβαίνουν γύρω τους.

6) Δείχνουν συμπόνια και φροντίδα σε όσους βρίσκονται κοντά τους και καταλήγουν με εντελώς φυσιολογικό τρόπο να βοηθούν τους αδύναμους.


7) Το στρες της καθημερινότητας τα ταλαιπωρεί λιγότερο και το παιχνίδι με τον πιστό τους φίλο τα βοηθά να ξεπεράσουν τις όποιες στεναχώριες. Ενώ η βόλτα μαζί τους τα βοηθάει να ασκούνται.

8) Ανάλογα είναι και τα αποτέλεσμα με παιδιά χωρισμένων οικογενειών. Όπως δείχνουν οι έρευνες οι γλυκύτατοι τετράποδοι τα βοηθούν να ξεπεράσουν γρηγορότερα το διαζύγιο των γονιών τους. Είναι λιγότερο επιθετικά, πεισματάρικα και εγωκεντρικά.

9) Σημαντική έως θεραπευτική είναι η συμβολή των κατοικίδιων σε διάφορες ασθένειες, περισσότερο ή λιγότερο σοβαρές (σύνδρομο down, αναπηρίες, δυσλεξία, αλλεργίες κ.ά). Μάλιστα, στο εξωτερικό η είσοδος των σκυλιών στα περισσότερα νοσοκομεία επιβάλλεται για τους σκοπούς αυτούς.

10) Είναι γεγονός ότι το παιδί που μεγαλώνει με ένα ζώο, ιδιαίτερα τα μοναχοπαίδια, δένεται απίστευτα μαζί του. Όταν περάσουν τα χρόνια και το κατοικίδιο ζώο πεθάνει, ο πόνος θα είναι απίστευτος. Ακόμη κι αυτό όμως είναι ένα μάθημα ζωής, μια εξοικείωση με την ιδέα της απώλειας


Έρευνα:Μωρά που περνούν χρόνο κοντά σε σκύλους, εμφανίζουν λιγότερες μολύνσεις ώτων και αναπνευστικά προβλήματα σε σχέση με όσα ζουν σε σπίτια χωρίς κατοικίδια, αναφέρει νέα έρευνα.



Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό 'Pediatrics', δεν ανέφερε την αιτία αλλά υπέδειξε ότι με την παρουσία κοντά σε έναν σκύλο που περνά τουλάχιστον τη μισή μέρα σε εξωτερικό χώρο μπορεί να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού τον πρώτο χρόνο ζωής.
Και οι γάτες φάνηκε να προσφέρουν κάποιου βαθμού προστασία στα μωρά, αν και η επίδραση που παρατηρήθηκε ήταν ασθενέστερη σε σχέση με τους σκύλους.
Η έρευνα βασίστηκε σε 397 παιδιά στη Φινλανδία, των οποίων οι πατέρες κατέγραφαν κάθε εβδομάδα την υγεία του παιδιού τους τον πρώτο χρόνο, από τις 9 έως τις 52 εβδομάδες.
Γενικά, μωρά που έμεναν σε σπίτια με γάτες ή σκύλους είχαν περίπου 30% λιγότερες πιθανότητες να έχουν συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης και περίπου μισές λιγότερες να εμφανίσουν λοιμώξεις των ώτων.
Οι ερευνητές του Kuopio University Hospital, στη Φινλανδία, δήλωσαν ότι αν τα παιδιά είχαν επαφή με γάτα ή σκύλο στο σπίτι, ήταν σημαντικά πιο υγιή κατά την περίοδο που διήρκεσε η έρευνα.
Η πιο προστατευτική σχέση φάνηκε σε παιδιά που είχαν ένα σκύλο στο σπίτι μέχρι 6 ώρες την ημέρα, σε σύγκριση με παιδιά που δεν είχαν σκύλο ή που οι σκύλοι τους έμεναν συνέχεια έξω.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι παρέχουν προκαταρκτικές ενδείξεις ότι η ιδιοκτησία σκύλου μπορεί ενδεχομένως να είναι προστατευτική έναντι λοιμώξεων του αναπνευστικού κατά το πρώτο έτος της ζωής. Εικάζουν ότι η επαφή με τα κατοικίδια μπορεί ενδεχομένως να ωριμάσει το ανοσοποιητικό σύστημα οδηγώντας σε μικρότερη διάρκεια λοιμώξεων.
Η βελτίωση ήταν σημαντική, ακόμα και όταν οι ερευνητές απέκλεισαν άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τον κίνδυνο λοίμωξης, όπως να μην έχουν θηλάσει, να πηγαίνουν σε παιδικό σταθμό, να τα μεγαλώνουν καπνιστές ή γονείς με άσθμα ή να έχουν άλλα αδέρφια.
Εκτός από το ότι είχαν λιγότερο συχνά λοιμώξεις των ώτων και αναπνευστικές λοιμώξεις, τα μωρά που περιστοιχίζονταν από ζώα έτειναν να χρειάζονται λιγότερα αντιβιοτικά σε σύγκριση με όσα μεγάλωναν σε σπίτια χωρίς κατοικίδια.
Προηγούμενες έρευνες έδειξαν αντικρουόμενα αποτελέσματα, με μερικές έρευνες να μην ανακαλύπτουν οφέλη για τα παιδιά που περιστοιχίζονται από κατοικίδια και άλλες να αναφέρουν ότι η επαφή με τα ζώα φαίνεται να παρέχει προστασία έναντι των κρυολογημάτων και των στομαχικών προβλημάτων.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η νέα έρευνα διαφέρει από προηγούμενες αναλύσεις, επειδή εστιάζει μόνο στον πρώτο χρόνο ζωής και δεν περιλαμβάνει μεγαλύτερα παιδιά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου