Στον 7ο μήνα της εγκυμοσύνης μου, ξεκίνησα να ετοιμάζω τα πράγματα που θα χρειαστώ για το μωράκι μου και άρχισα να ψάχνω για προιόντα βρεφικής περιποίησης. Τυχαία σε μια αναζήτηση μου στο ίντερνετ, "ποια είναι τα καλύτερα προιόντα για βρέφη" εμφάνισε μια συζήτηση από γνωστό forum σχετικά με το ποια συστατικά είναι επικίνδυνα και πόσο πολύ πρέπει να προσέχουμε και να διαβάζουμε πριν κάθε αγορά.
Εγώ είχα πλήρη άγνοια τότε, φανταζόμουν μεν ό,τι υπάρχουν επικίνδυνα συστατικά σε προιόντα περιποίησης αλλά θεωρούσα δε ό,τι σε είδη για παιδιά και βρέφη και ειδικά σε φαρμακευτικές εταιρείες δεν θα υπήρχαν. Άρχισα να ψάχνω μόνη μου σε διάφορα site ένα ένα τα συστατικά των προιόντων που με ενδιέφεραν, για να βρω τα πιο ασφαλή. Αυτό απαιτούσε χρόνο, κόπο και πάρα πολύ διάβασμα! Δεν μπόρεσα όμως να βρω κάτι που θα με καθοδηγήσει σωστά ώστε να γλιτώσω όλη αυτή την διαδικασία καθώς πήγαινα στα τυφλά και να νιώθω ότι κινούμαι σωστά.
Με τον νόμο (1/11/98) όλες οι εταιρείες καλλυντικών πρέπει να αναγράφουν στην ετικέτα κάθε προιόντος όλα τα συστατικά που περιέχουν. Αλλά οι περισσότεροι καταναλωτές δεν έχουν ιδέα τι σημαίνουν αυτά τα χημικά ονόματα. Ορισμένα προϊόντα που ακούγονται ή φαίνονται φυτικά στο μπροστινό μέρος της ετικέτας, μόνο φυτικά δεν είναι, όταν διαβάσουμε τη λίστα με τα συστατικά (τα μικρά γράμματα) στο πίσω μέρος του προϊόντος. Πάνω από 10,000 χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά χωρίς να παραβιάζονται οι νόμοι. Πολλά από αυτά όμως δεν είναι τόσο «αθώα».
Πριν λίγους μήνες λοιπόν, βρήκα στο facebook μια όμαδα που κάνει ακριβώς αυτήν την δουλειά, ονομάζεται:"Ομάδα ελέγχου προιόντων περιποίησης". Η διαχείρηση που αποτελείτε από μία ομάδα πέντε γυναικών-μαμάδων,(Ελένη Γεωργή, Αναστασία Βλαχάκη, Κονδυλένια Καλαμαρά, Μαρία Μακράκη, Δήμητρα Αμελαδιώτη) δημιούργησαν την ομάδα φέτος το καλοκαίρι. Είμαι πολύ χαρούμενη γιατί τα κορίτσια δέχτηκαν με πολύ χαρά, να μας μιλήσουν για τα επικίνδυνα συστατικά και για το τι ακριβώς κάνει η ομάδα.
Πως δημιουργήθηκε η ομάδα και με τι σκοπό;
Η ομάδα δημιουργήθηκε με αφορμή μια συζήτηση που εξελίχθηκε σε μία ομάδα παιδικής διατροφής σχετικά με την επικινδυνότητα των νέων αντηλιακών. Η ιδέα της δημιουργίας της ομάδας ήταν στιγμιαία και η ανταπόκριση μεγάλη, από την πρώτη κιόλας στιγμή... Σκοπός της ομάδας είναι να βρεθούν προιόντα περιποίησης όσο το δυνατόν λιγότερο επιβλαβή για τα παιδιά μας και για εμάς. Επίσης θέλουμε να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους σχετικά με την χρήση των χημικών στα καλλυντικά, μόνο με την γνώση μπορούμε να απαιτήσουμε τον σεβασμό των εταιρειών προς το αγοραστικό κοινό.
Πόσα μέλη απαριθμεί;
Η ομάδα μας απαριθμεί γύρω στα 2800 μέλη αυτή την στιγμή
Τι προσφέρει στα μέλη;
Επιθυμία μας είναι τα μέλη να έχουν πρόσβαση σε όλο το απαραίτητο υλικό ώστε να μπορεί το καθένα ξεχωριστά να αξιολογεί ένα προιόν που επιθυμεί να αγοράσει. Έχουμε δημιουργήσει με την βοήθεια των μελών, ένα πλούσιο άρχειο που ανανεώνεται συνεχώς. Σε αυτό το αρχείο υπάρχουν προιόντα που έχουν ελεγχθεί σύμφωνα με το site ewg/skindeep καθώς και διάφορα ενδιαφέροντα άρθρα. Η ομάδα μας προσπαθεί να βρίσκεται δίπλα σε κάθε δυσκολία ή απορία των μελών. Υπάρχει επίσης ένα αρκετά μεγάλο φωτογραφικό αρχείο όπου το κάθε μέλος μπορεί να βλέπει τα συσταστικά διαφόρων προιόντων.
Πως ελέγχουμε ένα προιόν;
Το προιόν ελέγχεται βάση του site EWG/skindeep. Αξιολογούμε πρώτα τα συστατικά του προιόντος, ένα προς ένα, δηλαδή σε ποιά κλίμακα βρίσκονται (πράσινη, κίτρινη, κόκκινη). Στην συνέχεια αν υπάρχουν κίτρινα ή κόκκινα συστατικά κοιτάμε σε ποιά θέση βρίσκονται μέσα στο προιόν. Στην αρχή της λίστας των συστατικών δηλώνονται τα συστατικά με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα, άρα εάν αυτά χαρακτηρίζονται ως κόκκινα ή κίτρινα καταλαβαίνουμε και την επικινδυνότητα τους για την υγεία μας.
Ποια είναι η βαθμίδα αξιολόγησης;
Η βαθμίδα αξιολόγησης των προιόντων βάση του skindeep είναι από την κλίμακα 1 έως 10. Η κλίμακα χρωματίζεται ανάλογα με την επικινδυνότητα του συστατικού. Από 1-2 (πράσινο) το συστατικό θεωρείται ασφαλές. Από 3-6 (κίτρινο) το συστατικό θεωρείται μέτριου κιδύνου και από το 7-10 (κόκκινο) όπου το συστατικό θεωρείται υψηλής επικινδυνότητας.
Ποια είναι τα πιο επικίνδυνα συστατικά;
Αυτα που θεωρούνται πιο επικίνδυνα είναι αυτά που ανήκουν στην κόκκινη κλίμακα από το 7-10 του πίνακα skindeep. Είναι συστατικά που προκαλούν αλλεργίες, κνίδωση, δερματικά προβλήματα και έχουν κατηγορηθεί για διάφορες μορφές καρκίνου.
Πόσο συχνά συναντάμε προιόντα με επικίνδυνα συστατικά;
Τα συναντάμε πολύ συχνά στα σούπερ μάρκετ, στα φαρμακεία, σε καταστήματα καλλυντικών, παντού... Η μεγάλη έκπληξη είναι όταν συναντάμε καθαρά και αγνά προιόντα χωρίς επιβλαβή συστατικά.
Στις μέρες μας υπάρχει μία στροφή από το κοινό στην κατανάλωση προιόντων περιποίησης που διατίθενται στα φαρμακεία, αυτό μας εξασφαλιζει κάποια κάλυψη απέναντι στα επικίνδυνα συστατικά σε σχέση με τα προιόντα ευρείας κυκλοφορίας;
Στα προιόντα του φαρμακείου συμπεριφερόμαστε ακριβώς όπως και σε όλα τα υπόλοιπα. Πολύ συχνά ελέγχουμε προιόντα φαρμακείου και βρίσκουμε περισσότερα επικίνδυνα συστατικά σε σχέση με τα ευρείας κυκλοφορίας. Κάποια από τα τύπου φυτικά προιόντα που βρίσκουμε σε φαρμακεία αναγράφουν στην συσκευασία τους ένα μεγάλο ποσοστό συστατικών φυτικής προέλευσης π.χ. 95%, το ποσοστό όμως αυτό αναφέρεται καθαρά και μόνο στο αριθμητικό σύνολο των συστατικών και όχι στην κατά όγκο παρουσία του μέσα στο προιόν. Με απλά λόγια τα 95 συσταστικά είναι φυσικά ή φυτικά τα 5 όμως που δεν είναι, αναγράφονται στην αρχή της λίστας των συστατικών που σημαίνει ότι έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε όγκο μέσα στο τελικό προιόν.
Εν κατακλείδι, θέλουμε να επισημάνουμε πως δεν είμαστε ειδικοί, απλά γονείς που επιθυμούμε το καλύτερο. Η ομάδα μας δίνει την δυνατότητα να κατανοήσουμε τη φύση των συστατικών και το ρόλο της χημείας στα προιόντα περιποίησης. Έχουμε ως στόχο την γνώση. Θεωρούμε σημαντικό να μάθουμε να διαβάζουμε τα συστατικά ενός προιόντος πριν το αγοράσουμε.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να γίνετε μέλη της ομάδας στο Facebook : "Ελέγχου προιόντων περιποίησης"
Επίσης μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά στα παρακάτω link:
Τι είναι τα χημικά συντηρητικά
επικύνδινα συστατικά που ενώ μπορεί να υπάρχουν δεν αναγράφονται ποτέ
Δεκαοχτώ τοξικά συστατικά των καλλυντικών
Πόσο επικινδυνα είναι τα καλλυντικά
*Κάντε ένα έλεγχο από τα προιόντα που έχετε ήδη στο σπίτι και χρησιμοποιείτε, ενδεικτικά με βάση τα παρακάτω επικίνδυνα συστατικά:
sls (Sodium lauryl sulfate) . sles (Sodium laureth sulfate), peg, parabens, Parfum-fragnance κ.α.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου